Hvordan være trygg på nett med din mobil

trygg på nett med din mobil

Hvor trygg er mobilen din – egentlig?

Du viste kanskje ikke at å ved å bruke mobilen din på offentlige nettverk, så utsetter du din private data for fare. Offentlige nettverk kan forklares med at det dette ofte er nettverk på offentlige steder, uten passord og som alle kan koble seg til.

Offentlige nettverk er ikke særlig trygge, eller private, noe som ikke er bra for personvernet ditt og som gjør det enkelt for andre å fange opp dataen din. Det er derfor viktig å lære seg noen grunnleggende forholdsregler for å holde deg trygg på mobilen når du er ute og surfer.

Og er det en ting som nesten alle sikkerhetseksperter anbefaler, så er det en såkalt VPN (Virtual private network). En VPN er med på å skjerme din informasjon fra personer med dårlige intensjoner.

Hvordan fungerer en VPN til mobil

En VPN-tjeneste fungerer på mange måter helt likt som den gjør på datamaskiner. Det den gjør er å føre dataen din gjennom servere plassert andre steder i verden, slik at det da vil se ut som at trafikken din kommer fra VPN-serveren og ikke din mobiltelefon.

Dette gjør at hackere ikke vil få mulighet til å fange opp noe av den dataen du sender ut fra din telefon, fordi det går gjennom en VPN-serveren før den blir overført til det offentlig nettverket. Noen VPN-tjenester krypterer også dataen som sendes mellom deg og VPN-serveren for ekstra beskyttelse, slik at du er beskyttet når du bruker nettverk som ikke er sikre, som blant annet offentlige nettverk.

Å begynne å bruke en VPN-tjeneste på din mobil er ofte enkelt, og behøver ingen spesielle tekniske kunnskaper. Du laster ofte bare ned applikasjonen fra den tjenesten du har abonnement hos, logge inn med din konto, velge en server og trykke på start.

Dette er alt du trenger å gjøre for å beskytte deg mot at noen fanger opp dataen din, i tillegg får du mulighet til å få tak i innhold som vanligvis er sperret i Norge, slikt som amerikansk Netflix.

Beste VPN til mobil

Et dilemma du kanskje møter på når du begynner å lete etter en VPN-tjeneste til deg og dine enheter, er nemlig det å finne ut hvordan du burde velge. Spesielt siden det er en overflod av forskjellige VPN-tjenester tilgjengelig på markedet og flere av dem burde du styre unna.

Det har flere ganger blitt oppdaget at VPN-tjenester gir ut opplysninger om sine kunder til myndighetene, dette gjelder spesielt de tjenestene som er basert i USA og EU.

I tillegg har det blitt oppdaget at enkelte VPN-tjenester heller ikke bruker tilstrekkelig med kryptering på din informasjon, og derfor er det viktig å finne riktig tjeneste for deg. Mange tjenester har også en del ekstra funksjoner som kan være vært å legge merke til, eksempler på disse er servere optimalisert for Netflix, Kill Switch eller dobbel kryptering.

Vi kan hjelpe deg med å ta riktig valg, her har vi satt sammen en liste med de 10 beste VPN-leverandørene på markedet. Her vil du få en fullstendig individuell vurdering av 10 forskjellige VPN-leverandører, sammen med fordeler og ulemper for hver enkelt tjeneste.